ورود و عضویت
0
سبد خرید شما خالی است

اعتماد به نفس میوه درخت عزت ­نفس

عنوان را به انگلیسی وارد کنید
0 دیدگاه
خودآگاهی
زمان مطالعه را وارد کنید دقیقه برای مطالعه

اعتماد به نفس یا Self Confidence به این معناست که یک نفر به توانمندی و مهارت خودش باور و اعتماد داشته باشد.

پذیرش مسئولیت­ ها، ارتباط با دیگران و اعتماد و باور به مهارت هایی که کسب کرده و به کار بردن آن ها در موقعیت­ های مناسب ویژگی­ های مثبت افراد با اعتماد به نفس بالا تلقی می ­شود.

گاهی اعتماد به نفس را به دو شاخه عمومی: یعنی باور داشته­ ها و توانمندی­ ها و شاخه خاص: باور ما به خود برای کارهای ویژه، تقسیم می‌کنند.

اما روی ­هم­ رفته اعتماد به نفس خیلی مفهوم پیچیده ای نیست با این­که تعاریف مختلفی شده به ساده ­ترین شکل ممکن می توان آن را به “خودباوری” تعبیر کرد.

اعتماد به نفس یک احساس فوق‌العاده است زمانی که شروع به باور کردن خود می­ کنید معجزه شروع به رخ دادن می­ کند.

اعتماد به‌نفس مهارت است مهارت

هر تجربه موفقی در هر زمینه­ ای به اعتماد به نفس ما کمک می­کند البته میزان آن و حوزه­ های مختلف فرق می­ کند.

مثلا:

ممکن است در یک زمینه­ ای مثلاً رانندگی از تبحر بالایی برخوردار باشیم و اعتماد به نفس زیادتری داشته باشیم اما در سخنرانی یا خیاطی مهارت نداشته باشیم.

داشتن اعتماد به نفس یکی از پارامترهای مهم زندگی هر شخصی است که در تمام دوران زندگی برای نمایش دادن توانایی های خودش به اون نیاز دارد و رابطه مستقیمی با کیفیت و موفقیت فرد در زندگی شخصی و اجتماعی دارد و در بسیاری مواقع عامل بازدارنده در رسیدن موفقیت و تغییر مسیر زندگی می‌شود.

اشخاصی که اعتماد به نفس پایین دارند معمولاً عکس العمل افراد دیگر را بهانه ای قرار می­‌دهند برای توجیه عدم انجام کار اما این تصور اشتباهی است چون برخلاف آن­چه فکر می­‌کنیم آن­قدر در نظر دیگر انسان­‌ها مهم نیستیم که دانستن این موضوع کمک بسیار زیادی در آرامش و نحوه عمل کردن در زندگی‌مان می­‌کند.

نداشتن اعتماد بنفس

علت نبود اعتماد به نفس باید ریشه‌یابی شود و راه­کارهای صحیح برای رفع آن داده شود.

معمولاً بسیاری از این مشکلات ریشه در کودکی هر فردی داشته و در تمام دوران زندگی اگر اصلاح نشود همراه او خواهد بود.

یکی از بهترین کارها مراجعه به مشاور و روان­شناس است که این مشکل ریشه‌­یابی شود.

فردی که اعتماد به نفس دارد نسبت به نتیجه کارش خوش­بین است و می­‌داند که می‌تواند آن‌ها را مدیریت کند مثل فردی که گوینده یا سخنران مجلسی هست. می­داند که در مورد چه چیزی در برابر چه کسی می­خواهد صحبت کنذ و تا پایان جلسه آن را مدیریت می­‌کند.

افراد فاقد اعتماد به نفس چه ویژگی­‌هایی دارند:

این افراد همواره خود را ضعیف­‌تر و ناتوان­‌تر از دیگران می­‌پندارند و این مسئله آن‌ها را به گوشه­‌نشینی و تنهایی بیشتر می­‌کشاند، و کم‌کم زمینه افسردگی و آثار غم و اندوه در افکار و چهره آن­ها نمایان می­‌شود.

عمدتاً ارزش و تعصبی برای اعتقادات و باورهای خودشان ندارند و جرأت­مندی آن­ها در ابراز افکار و عقیده بسیار کم است.

به دلیل نداشتن حس ارزشمندی موفقیت‌های چشمگیری در زندگی ندارند و اعتماد به نفس آن­ها کم است و حاصل این ناکامی­‌ها را والدین، شرایط محیطی و زندگی، اطرافیان و غیره … قلمداد می­‌کنند. و نه تنها برای خود بلکه برای خانواده هم مشکل­‌ساز و غیرقابل‌تحمل خواهند شد.

چون برآیند آن عدم تحلیل و تفکر درست و تصمیم­ گیری­‌های عاقلانه و مناسب خواهد بود، و شکست­‌های پی­‌درپی را برای­شان به همراه دارد.

اعتماد به نفس یک پارامتر پایدار یا موقعیتی

زمانی که از اعتماد به نفس صحبت می­‌کنیم باید بدانیم که یک ویژگی موقعیتی است و مطلق و پایدار نیست و قطعاً با خواندن یک کتاب یا گذراندن یک دوره نمی‌شود آن را قطعی کرد.

1- نقش والدین در میزان اعتماد به نفس

یکی از مهم ترین عوامل تأثیرگذار والدین در تربیت کودکان هستند که با سرزنش و تحقیر کردن فرزندان اعتماد به نفس آن‌ها را تضعیف می­‌کنند. و هر چه بیشتر غفلت کنند، بیشتر به این موضوع دامن می­زنند.

2- نقش جامعه در میزان اعتماد به نفس

جامعه و الگوها و فرهنگ حاکم بر آن نقش مهمی در اعتماد به نفس افراد ایفا می­‌کند و به شدت بر میزان اعتماد به نفس تأثیرگذار است. از جامعه ای که مدام افراد و استعدادهایش را سرکوب می­‌کند و نادیده می­‌گیرد، نمی­‌توان انتظار افراد با اعتماد به نفسی داشت.

3- نقش روابط کاری و عاطفی

میزان احترامی که فرد در روابط و محیط کار دریافت می­ کند بر میزان خویشتن­‌دوستی و خودباوری او تأثیرگذار است.

برای مثال طرد شدن در یک روابط عاطفی می­تواند بر میزان اعتماد به نفس در یک شروع دیگر نقش به‌سزایی داشته باشه.

و یا نادیده شدن و سرکوب خلاقیت کارمند و عدم‌قدرشناسی و احترام از سوی مدیران و کارفرماها رفته­‌‌رفته باعث دل­زدگی و گوشه‌گیری افراد در محیط کاری آن­ ها می‌شود و اعتماد به نفس آن‌ها را سرکوب می­‌کند.

5- نقش سلامت جسمانی در میزان اعتماد به نفس

فردی که از یک اندام نرمال فیزیکی و خوش­‌فرم برخوردار است قطعاً خیلی با اعتماد به نفس بالاتری نسبت به فردی که یک نقص ظاهری دارد در جامعه حاضر می‌شود.

6- نقش رسانه‌­ها

آن­چه رسانه‌ها نمایش می­‌دهند تأثیر زیادی بر اعتماد به نفس افراد می­‌گذارد. چون کمتر کسی زندگی واقعی­‌اش را در رسانه­‌ها و فضای مجازی به نمایش می‌گذارد و این تصویر غیرواقعی از دیگران باعث بی‌اعتمادی و عدم کفایت نسبت به خود می شود.

7- نقش مهارت و میزان اعتماد به نفس

یکی از عوامل بسیار مهم قلمداد می‌شود چون عدم­ مهارت در کاری شک و دودلی و عدم ­خوش­بینی به نتیجه کار را برای فرد همراه دارد و با اعتماد به نفس کافی در جامعه حضور نداره.

از آن­جایی که اعتماد به نفس یک ویژگی مثبت شخصیتی تلقی می­ شود افزایش آن نیز به یک هدف برای افراد مختلف تبدیل شده است.

که برآیند و نتیجه داشتن اعتماد به نفس در همه جهات زندگی شخصی و اجتماعی فرد قابل مشاهده است.

وقتی اعتماد به نفس دارید، به یک فرد کامل تبدیل می شوید و با انتقادات سازنده بیشتر برخورد می­ کنید. مشکلات را با آرامش بیشتری تحلیل می­ کنید و راه­کار می­ یابید. استرس کمتری را تجربه می کنید و در نتیجه شادی و رضایت درونی همراه شما خواهد بود. احتمال موفقیت­ های مالی چند برابر خواهد شد و شوخ‌طبعی و طراوت شما به دلیل مثبت اندیشی قطعاً افزایش می یابد و همواره مورد تحسین و تمجید اطرافیان قرار گرفته و روابط عاطفی و کاری بیشتری نسبت به دیگران کسب خواهید کرد.

تفاوت اعتماد به نفس و خودشیفتگی

خودشیفتگی به دلیل ناامنی ها و مکانیسم های دفاعی می­ باشد در حالی­که اعتماد به نفس ناشی از خودآگاهی و توانایی تحمل و تأمل در عدم امنیت فرد است. اعتماد به نفس خصیصه ای بسیار تأثیرگذار در زندگی هر فردی محسوب می­شود و خبر خوب این­که خوشبختانه این ویژگی با ارزش، اکتسابی است.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *