مهارت ارتباط موثر یک مهارت حیاتی در زندگی است که اغلب مواقع نادیده گرفته میشود. هیچ وقت برای کار کردن روی مهارتهای ارتباطی دیر نیست و به کمک آن کیفیت زندگی بهبودتان مییابد. ارتباط موثر با دیگران از مهمترین مهارتهای زندگی است؛ زیرا بهبود آن به تمام جنبههای زندگی کاری، شخصی و اجتماعی کمک خواهد کرد. به این شکل شاهد آرامش و پیشرفت بیشتری خواهید بود. موقعیت سنج باشید و بدانید درباره چه موضوعی با چه کسی، کجا، چه وقت و به چه صورتی صحبت کنید.
ما دائما در حال تعامل و همکاری با افراد دیگر هستیم و این بخشی از زندگی ما است. گفتار با بهوجود آوردن صدا توسط دهان و تا حدودی بینی انسان بهوجود میآید. گفتار عبارت است از شکل تلفظشده ارتباطات انسانی که مبتنی بر ترکیب نحوی لغات یا نامهایی است که از فرهنگ لغات بسیار بزرگ (معمولاً بیش از ۱۰٬۰۰۰ لغت مختلف) بدست میآیند.
فردی که حرفهای صحبت میکند و دارای مهارت کلامی بهتری در کسب و کار است خیلی زود در محل کار موردتوجه قرار میگیرد و بهسرعت جایگاه شغلیش ارتقاء پیدا میکند. بیان خوب داشتن در کسبوکار بر امتیازات ما میافزاید. افرادی که خوب صحبت میکنند به سرعت توجه اطرافیانشان را به سمت خود جلب میکنند. مهارت های کلامی و شیوه صحیح صحبت کردن در محل کار از نیازهای ضروری در جامعه امروزی است و مزیت رقابتی ما محسوب میشود.
من در محیطهای کاری (البته بیشتر بخش خصوصی) که بودم، کمتر کسی را در جایگاههای بالای سازمانی بدون داشتن بیان خوب و قدرت کلام میدیدم. شاید عبارت “خوشسروزبان ” توصیف خوبی برای افراد با بیان خوب باشد. حتماً این جمله را شنیدهاید که فلانی چقدر سروزباندار است. در مجموعه مذکور، مدیر فروش مجموعه شخصی با فن بیان عالی بود که توانایی ارتباط برقرار کردن و گفتگو در هر شرایطی را به بهترین نحو داشت. با هرکس از پایینترین سطح اجتماع یا محیط کار گرفته تا افرادی با سطح اجتماعی و سمتهای بالا در محیط کار به نحوی عالی و متناسب با او صحبت میکرد. همین توانایی باعث بالا رفتن موقعیت او در محیط کار و جلب احترام اطرافیان شده بود. یا بالعکس یکی از همکاران که بسیار در کارش حرفهای بود، به دلیل نداشتن بیان مناسب بسیار کمرنگتر بود و موردتوجه نبود. در یک دوره کاری من با مدیری کار میکردم که یکی از ویژگیهای پرسنلی که میخواست این بود که قدرت بیان خوبی داشته باشد و بهاصطلاح خودش سروزباندار باشد. یعنی کسی که دارای بیان قوی و اعتمادبهنفس بالاست.
تا اینجا به اهمیت مهارت کلامی را در کسب و کار و محیط کاری پی بردیم. حال باید دید که داشتن ارتباط موثر و خوب در کسب و کار منجهر به چه تغییراتی در محیط کاری و موفقیت شغلی ما دارد.
افرادی که سختتر یا بهتر از دیگران کار میکنند، همیشه همه توجهها را به خود جلب نمیکنند. گاهی اوقات مهمترین مسئله این است که چگونه ایدهها را به دیگران بفروشید و آنها متقاعد شوند. مهارتهای ارتباطی به شما امکان میدهد تا تاثیرگذاری بیشتری داشته باشید و به ارتباطات بیشتری دست یابید. این مهارت بیشتر از یادگیری یک زبان خارجی یا هر مهارت کاری دیگر مهم است. یک فرد با مهارتهای ارتباطی بهتر، در جایگاه شغلی بهتری از هم ردههای خود قرار میگیرد. با تقویت مهارتهای اجتماعی، حتی در موقعیتهای پرتنش، بدون از بین رفتن اعتماد و احترام میتوانید ارتباطات خوبی داشته باشید. ارتباط موثر ترکیبی از مهارتهایی از جمله ارتباط غیرکلامی، شنونده فعال بودن، فن بیان، هوش هیجانی بالا است.
بهترین موقعیت برای تمرین مهارتهای اجتماعی و بخصوص کاری، ارتباطات روزانه است. با تعاملات ساده و انجام تمرینات زیر، این مهارت را در موقعیتهای مختلف تمرین کنید و آن را شکوفا کنید:
افزایش مهارت درون فردی:
تجسم یک مهارت درونی است که توسط ورزشکاران و هنرمندان برای رسیدن به عملکرد بهتر استفاده میشود. ذهن است که بدن فیزیکی را به حرکت درمی آورد و نگرش مثبت و اعتماد به نفس بالا نیز از ذهن نشات می گیرد.گاهی اوقات دیدگاه شخصی شما، ناخودآگاه نظری را که به دیگری دارید کاملا لکه دار میکند اما با مقداری شفقت و همدلی میتوانید از جنبه دیگری نیز قضیه را ببینید. با استفاده از تلقین و تجسم مثبت میتوان گفتگوهای منفی درونی را کنترل کرد. برای بهبود روابط این 3 گام را بردارید:
کسانی که ما احساس میکنیم فن بیان قوی ندارند، صرفاً به علت ضعف در مدیریت استرس اینگونه بهنظر میرسند.
با توجه به آن چه که گفته شد، میتوان نتیجه گرفت که صحبت کردن شما اگر با مهارتهای کلامی همراه باشد میتواند نقش بسیاری زیادی در موفقیت شما ایفا کند. انسانی که از مهارت کلامی بهتر در کسب و کار برخوردار است بهتر از دیگران میتواند با مردم، همکاران، مدیران و … ارتباط برقرار کند و از این طریق، مسیر موفقیت خود را هموارتر سازد. عدم استفاده از کلمات غیر ضروری، نداشتن استرس و اضطراب حین سخن گفتن، با خود صحبت کردن، شنوندهی خوبی بودن و همچنین مخاطب خود را شناختن از جمله مهمترین مواردی هستند که میتواند به شما در داشتن یک سخنرانی خوب کمک کنند.
در مهارت ارتباط موثر، در درجه اول نیاز به ارتباط بهتر با درون خود دارید. اولین راه حل ارتباط موثر با دیگران، خودشناسی و نگرش مثبت درونی است، پس از آن است که میتوانید یک ارتباط موثر و صحیح در زندگی بیرونی برقرار کنید. همچنین تمرین و تکرارهای کوچک روزانه زمان زیادی از شما نمی گیرد اما میتوانید مطمئن باشید که مهارتهای ارتباطی شما را تا حد زیادی بهبود میبخشد.